فنچ نیز مانند هر پرنده دیگری برای زندگی و ادامه حیاط نیاز به آب و غذا دارد. اگر جزو پرورش دهنده های فنچ هستید و یا قصد خرید یک جفت فنچ را دارید حتما باید به تغذیه این پرنده توجه کنید تا غذاهای کاملا مناسبی را به آنها بدهید. در این صورت ضمن تضمین سلامتی آنها، پرنده ها کاملا شاد و سرحالی خواهد داشت. در این نوشته از بیزیم طوطی به مواد غذایی لازم برای تغذیه فنچ ها از زمان تولد تا بلوغ و جفت گیری و تخم گذاری خواهیم پرداخت. بنابراین برای افزایش اطلاعات در این زمینه حتما ادامه این نوشته را مطالعه بفرمایید.
انواع مواد غذایی لازم در تغذیه فنچ
در تغذیه فنچ باید از انواع مواد غذایی استفاده شود تا تمامی منابع مورد نیاز بدن آنها تامین شود. آنها برای رشد و زندگی سالم نیاز به ویتامین و پروتئین ، کربوهیدراتها و انواع مواد معدنی دارند. هر کدام از این منابع نقش حیاتی در بدن فنچ ها ایفا می کنند و صرفا با استفاده از یک ماده غذایی مانند ارزن نمی توان همه این منابع غذایی را بدن پرنده رساند، به همین دلیل مطالعه ادامه این مقاله به هر پرورش دهنده فنچ توصیه می شود.
از جمله مواد غذایی لازم برای رشد بهتر فنچ ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
الف – انواع دانه ها و غلات مانند گندم ،جو ، ذرت ، سویا، کنجاله سویا و ذرت ، ارزن و کتان ، تخم آفتابگردان ، تخم کدو و…
ب – جوانه انواع دانه ها مانند جوانه گندم ، جو و …
ج – بذر سبزیجات مانند شاهدانه ، خرفه ، شاهی ، ریحان ، جعفری ، کافشه و…
د – انواع سبزیجات مانند کلم، کاهو، خیار، جعفری ، ریحان ، پونه ، فلفل دلمه ای ، سیب زمینی آب پز و…
هـ – انواع میوه ها شامل پرتقال ، موز ، توت فرنگی ، نارنگی ، سیب ، هلو ، گلابی ، آلبالو ، گیلاس و …
و – انواع آجیل مانند بادام هندی ، بادام زمینی ، پسته ، گردو ، انجیر و…
ز – منابع پروتئینی شامل تخم مرغ آب پز ، کرم خاکی ، لارو ، کرم ابریشم ، گوشت مرغ آب پز ، گوشت ماهی آب پز و …
نقش پروتئین در رشد فنچ
پروتئین به رشد پر، نوک و گوشت و پوست و سایر اندام ها و اعضای بدن فنچ کمک می کند و یکی از منابع مهم در افزایش مقاومت بدن فنچ ها در برابر بیماری و سرما و گرما می باشد. آنها باید در تمام طول زندگی خود از مقدار مناسبی پروتئین بهره مند باشند.
منابع پروتئینی شامل دو مورد گوشتی و گیاهی می شوند، فنچ ها در طبیعت از لاور ها ، کرم ها ، ، حشرات و تغذیه می کنند تا پروتئین مورد نیاز بدن خود را به دست بیاورند اما در صورت پر روش آنها در قفس امکان فراهم چنین غذاهایی برای آنها مشکل خواهد بود، بنابراین باید با استفاده از تخم مرغ آب پز ، میلورم ، جلبک اسپیرولینای کویکو آلمان ،دانه هایی مانند ارزن و کتان، آفتابگردان و بادام و گردو، سویا و … پروتئین لازم را به بدن فنچ ها رساند.
تاثیر ویتامین ها در رشد فنچ ها
ویتامین ها نیز یکی از منابع غذایی بسیار مهم در تغذیه فنچ ها و تمامی جانداران زنده می باشد. ویتامین ها را می توان در میوه ، سبزیجات ، دانه ها و سایر مواد غذایی یافت. در صورتی که فنچ ها به اندازه کافی ویتامین های لازم را دریافت نکنند احتمال بیمار شدن و رشد ضعیف آنها وجود دارد.
از ویتامین های ضروری برای رشد فنچ ها می توان به ویتامین A، ویتامین های گروه B، ویتامین C، ویتامین D، ویتامین E و… اشاره کرد. هر کدام از این منابع دارای فواید خاصی بوده و وظیفه مهمی را در بدن پرنده ها بر عهده دارند. به عنوان مثال کمبود ویتامین A سبب ضعف بینایی و کاهش میزان تخم گذاری در آینده و ضعف بدن خواهد شد. هم چنین کمبود ویتامین D به کاهش اشتها ، نرمی استخوان ها و نرم شدن پوسته تخم در آینده منجر خواهد شد.
ویتامین های گروه B نیز به افزایش متابولیسم و سوخت و ساز بدن فنچ و خون سازی و افزایش اشتها و تقویت بدن در برابر بیماری ها و ویروس ها کمک خواهد کرد. با استفاده از میوه و سبزیجات تازه و دانه ها و مکمل های مولتی ویتامین می توان فنچ های بهتری را پرورش داد.
استفاده از منابع معدنی در برنامه غذایی فنچ ها
املاح معدنی یکی دیگر از موارد بسیار مهم است که حتما باید در تغذیه فنچ ها گنجانده شود، از جمله این املاح معدنی می توان به آهن ، روی ، مس ، منیزیم ، کلسیم و فسفر، سدیم ، پتاسیم و … اشاره کرد. هرکدام از این مواد معدنی وظایفی را در بدن بر عهده دارند. کلسیم و فسفر به تقویت استخوان و افزایش میزان تخم گذاری کمک خواهد کرد. سدیم و پتاسیم نیز متابولیسم و هضم غذا و افزایش اشتها را منجر می شود و آهن نیز به خونسازی و همچنین روی نیز به رشد بهتر پرها و افزایش سوخت و ساز کمک خواهد کرد. جهت تامین این مواد معدنی می توان از مکمل های لازم و انواع میوه و سبزیجات و دانه ها و غلات استفاده کرد.
نقش آب در رشد بهتر فنچ
آب نیز به اندازه تمامی موارد فوق برای تغذیه فنچ ها ضروری می باشد آنها برای هضم مواد غذایی نیاز به آب دارند. همچنین در فصول گرم سال برای خنک کردن بدن و رفع تشنگی از آب استفاده می کنند. آب سبب حرکت بهتر مواد غذایی در روده ها و افزایش سوخت و ساز بدن فنچ ها خواهد شد.
بنابراین بهتر است همیشه آب آشامیدنی سالم را در اختیار آنها قرار دهد و به منظور جلوگیری از مصرف آب آلوده حتما هر دو ساعت یکبار آب آنها را تعویض نمایید. در فصل های گرم سال حتما آب خنک در اختیار آنها قرار دهید این کار به افزایش تحرک و افزایش اشتهای نیز کمک خواهد کرد.
لیست غذاهای ممنوع برای فنچ ها
حتما از مواد غذایی اشاره شده در بالا در جهت تغذیه فنچها استفاده شود و از خوراندن مواد غذایی شور یا شیرین و یا قهوه و شکلات به آنها خودداری کنید چرا که سیستم گوارشی بدن فنچ ها قادر به هضم این مواد غذایی نخواهد بود و برای آنها نقش سم را دارد که بسیار خطرناک و مسموم کننده خواهد بود.
علاوه بر این همیشه از میوه ، سبزیجات و آب سالم و تازه استفاده کنید، مواد غذایی فاسد و کهنه و نان کپک زده نیز می تواند سلامتی فنچ ها را به خطر بیندازد. اگر به آنها گوشت، کرم، لارو یا تخم مرغ آب پر می دهید حتما بعد از نیم ساعت یا یک ساعت آنها را از دسترس فنچ ها خارج کنید چون به سرعت فاسد خواهند شد و در صورت تغذیه پرنده از مواد فاسد مرگ آن حتمی خواهد بود.
تغذیه جوجه فنچ ها
اگر جوجه کشی از تخم های نطفه دار فنچ توسط خود والدین صورت گرفته باشد معمولا تغذیه جوجه ها نیز بر عهده والدین خواهد بود و آنها در این زمینه کاملا احساس مسئولیت خواهند کرد. اما اگر با استفاده از دستگاه جوجه کشی اقدام به جوجه کشی از تخم های نطفه دار فنچ کرده باشند، خودتان باید با استفاده از یک قاشق مخصوص و سرلاک تغذیه جوجه ها را بر عهده بگیرید.
برای این منظور می توانید از سرلاک های مخصوص فنچ ها استفاده کنید و روزانه سه بار آنها را با استفاده از سرنگ مخصوص غذا دهید. در خرید سرلاک دقت کنید که کاملا معتبر و دارای مجوز از اداره دامپزشکی باشد، چرا که سرلاک های نامعتبر رو دست ساز به دلیل هضم نشدن توسط جوجه ها سبب مرگ آنها می شود.
اگر والدین می خواهند جوجه ها را تغذیه کنند می توانید غذاهای مورد نیاز را به صورت پودر شده و له شده در اختیار آنها قرار دهید تا به راحتی در چینه دان خود هضم کنند و سپس آن را برای دادن به جوجه ها از چینه دان خود خود به دهان جوجه ها انتقال دهند.
غذای فنچ در دوره بلوغ و جفت گیری
زمانی که فنچ ها به سن بلوغ می رسند، در صورت مهیا بودن شرایط محیطی مانند دمای مناسب و شرایط تغذیه ای مانند غذای کافی، شروع به لانه سازی و تخم گذاری خواهند کرد. برای اینکه فنچ ها را به جفت گیری و سپس تخم گذاری تشویق کنید، ضمن اینکه باید لانه مناسبی را در قفس آنها قرار دهید و دمای محیط را نیز به اندازه کافی بالا ببرید، بایستی از غذاهای مقوی و با طبع گرم و از ad3e , ایسلنیوم جهت افزایش نطفه و مستی پرندگان زینتی استفاده کنید تا برای تولید مثل تحریک شوند.
فروشگاه بیزیم طوطی عرضه کننده انواع مکمل و ویتامینهای مخصوص پرندگان زینتی
خرید آنلاین www.bizimtuti.com
آدرس پیج اینستاگرام فروشگاه بیزیم طوطی bizim_tuti
آدرس پیج روبیکای فروشگاه بیزیم طوطی bizim_tuti
تلفن مشاوره و سفارش 09147367147